גבאי שהונה במכירת 'מפטיר יונה', המכירה תקפה?

אודותינו

משרדנו מתמחה בייצוג משפטי בבתי הדין הרבניים, ונותן מענה נחוש ואפקטיבי לכל תיק, ולעיתים עד כדי מלחמה על מיצוי זכויות הלקוח מתחילה ועד סוף.

אנחנו מאמינים, כי אסטרטגיה יצירתית עם חשיבה 'מחוץ לקופסא' תוך שימוש בזרוע 'טוען הרבני' מחד ובזרוע 'מגשר' מאידך, היא זו שמביאה בס"ד להצלחה בתיק.

פוסטים אחרונים

דיני משפחה

חזקת גיל הרך – גם כיום?

כולם שמעו על המושג 'חזקת גיל הרך' הקובע שילדים קטנים מגיל 6 נמצאים בחזקת אימם, אך כלל זה תקף בכל מקרה? האם כלל זה מוסכם גם היום שנשים יוצאות לעבוד? מתברר שהנושא לא כל כך פשוט. כנסו!

המשך לקרוא »
תאריך לועזי
דיני משפחה

פסילת חוות דעת מומחה מטעם בית הדין

מה קורה אילו חוות דעת המומחה אינה הגונה בעיניכם? כך גם מה קורה אילו ברור לכם שהמומחה 'תפס צד' ומסלף את העובדות שעומדות בפניו? כיצד ניתן להוכיח זאת כשאינכם זוכים לשיתוף פעולה מ'הגורמים' הנוגעים בדבר?
על כך ועל חשיבה 'מחוץ לקופסא' שהצילה במאמר שלפניכם, זהירות!
מאמר מרתק לפניכם!

המשך לקרוא »

גבאי שהונה במכירת 'מפטיר יונה', המכירה תקפה?

מצבם הכספי הקשה של בתי הכנסיות ידוע ומפורסם, התמיכה המועטת הניתנת להם על ידי הרשויות אינה עונה אפילו על המעט מצרכיהם. לאור זאת, נאלצים הגבאים למכור את הכיבודים השונים לכל המרבה במחיר ובכך לסבסד את מקצת מהוצאות האחזקה של בית הכנסת. הגדיל לעשות אחד מגבאי בית הכנסת של הקהילה הפרסית בארה"ב, שבנה שבעה ארונות קודש שונים באותו היכל, ועל ידי כך הוא הוסיף בעקיפין כיבודים רבים שנמכרו לכל המרבה במחיר.

והנה אחד מהקשיים העומדים בפני הגבאים הוא המחיר הנמוך המוצע על ידי אנשים עבור הכיבודים, אכן תקופת 'הימים הנוראים' מביאה עמה ברכה גם לעניין זה, אנשים מוכנים לשלם הון רב עבור הכיבודים השונים, ובפרט עבור קבלת עליית 'מפטיר יונה' בתפילת מנחה ביום הכיפורים משום שנחשבת כסגולה לפרנסה. יודעי דבר מספרים על יהודי מבית הכנסת במוסקבה שקנה לפני כמה שנים את מפטיר יונה תמורת 660.000 דולר.

אכן יש מהגבאים שמצאו לבעיה זו פתרון ולא תמיד באופן העונה לכללי ההלכה, וכגון בעובדה שלפנינו.

בבית הכנסת של אחת מהחסידויות הידועות בירושלים, נהגו למכור את 'מפטיר יונה' הנקרא בתפילת מנחה של יום הכיפורים במחיר מפולפל במיוחד, ידוע ומפורסם כי יש בעליה זו סגולה לפרנסה, והיא זו שמביאה את בעלי הממון להשקיע את מיטב ממונם ברכישת עליה זו.

הגבאי שערמומי היה, סיכם עם אחד מהמתפללים שיעלה את מחיר עליה זו בצורה מלאכותית על ידי הצעות מחיר גבוהות במיוחד למרות שלא היה בכוונתו לרכוש את עליה זו כלל, משום שעל ידי כך בני הקהילה בעלי היכולת המעוניינים בעליה זו יוסיפו מעבר למחיר שנקב אותו מתפלל.

לאחר שעה ארוכה של התדיינויות  קנה אחד מעשירי הקהילה את העליה תמורת סכום של 200.000 דולר, לתדהמתו התברר לו כי הונה על ידי הגבאי, והצעת המחיר שננקבה על ידי המתפלל המתחרה הייתה פיקטיבית בלבד, ללא היסוס הוא קם ותבע את הגבאי לבית הדין בטענה שהיה זה מקח טעות ואינו צריך לשלם את סכום זה.

והנה לכאורה יש לדון בזה, אם קונה עלייה מתחייב מדין נדר או מדין מקח וממכר, שאם משום נדר, כיון שהציע בעצמו את הסכום חייב לשלם למרות שהונו אותו, אך אילו מתחייב מדין מקח וממכר יש לומר שכיון שהטעו אותו אינו חייב לשלם סכום גבוה. מאידך יש לומר, שכיון שאין מחיר לעליה לתורה יתחייב בכל הסכום וכפי המבואר בדברי הבית יוסף (סי' רט) לעניין חפץ שאין לו מחיר אלא כל אחד משלם כפי רצונו שאין בו הונאה.

אמנם דייני בית הדין הכריעו בזה, שהתחייבותו בטילה, ואינו חייב לא מדין נדר  ולא מדין מקח וממכר, שהרי מחיר העליה נקבע לפי מחיר הנהוג לשלם באותו בית הכנסת, וכיון שהגבאי הוסיף על סכום זה הרי ממילא יש כאן נדר טעות מעיקרו ואינו חל, כמו כן מדין מקח וממכר הוא בכלל מקח טעות וכפי שמצינו בדברי הט"ז והנתה"מ (סי' שלב) לעניין השוכר פועלים בשכר ארבעה זוזים כמו שאר הפועלים ונמצא שאר הפועלים משתכרים ביותר שהרי זה בטל.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

נגישות