לא קלים חייו של הילד הנכה שנאלץ להתמודד עם קשיים שונים ומשונים בשונה משאר בני גילו, לא קלים גם חייו של בני משפחתו הנאלצים להתמודד עם קשיים שלא תמיד הם ברי פתרון. קשיים אלו גוררים לא אחת אף בעיות נלוות, כגון קשיי פרנסה, לאחר שההורים מנועים מלצאת ולפרנס כרצונם.
בדיוק לשם כך, נקבע בחוק קצבת נכה שמשולמת להורי הילד על ידי המוסד לביטוח לאומי לצורך סיוע במימון ההוצאות המיוחדות הנדרשות לצורך טיפול בילדים שמוגדרים כנכים. הקצבה משולמת עבור הילד בדרך כלל מגיל שלושה חודשים ועד הגיעו לגיל 18 שנים ושיעורה נקבע בהתאם לסוג הליקוי שיש לו ולמידת התלות שלו בזולת.
שאלה מעניינת ומהותית הונחה לפתחו של ביה"ד הרבני הגדול בירושלים (תיק 1019169-11) האם תשלום קצבת ילד נכה יכול להוות תחליף לתשלום המזונות של הילד.
בהחלטתו קבע בית הדין שקצבאות נכות לילדים אינן מהוות תחליף לתשלום מזונות ואינן יכולות לפטור את האב מחובת תשלום מזונות לילדיו הנכים, כשהוא מנמק זאת, שמדובר בקצבאות שנועדו לכסות רק את ההוצאות המיוחדות הנדרשות לצורך הטיפול בילדים נכים, מעבר להוצאות האחזקה הבסיסיות של כל ילד, שמשולמות מכיסם של ההורים עצמם.
הוסיף ביה"ד וכתב, כי עסקינן בילדים בעלי צרכים מיוחדים שאין להם נכסים או הכנסות כלשהן, וכי הוצאות הוריהם גדולות בהרבה מהקצבאות הניתנות להם בעבורם. את הקצבאות נותנת המדינה אחרי ההנחה כי את הוצאות האחזקה הבסיסיות המגיעות לכל ילד כבר משלמים ההורים, והקצבה נועדה רק להוצאות שמעבר לקיום הבסיסי.
הדברים אמורים בפרט, כשמדובר בהורה יחידני המטפל בילדים, שיש לו הוצאות נוספות השייכות לטיפול בילדים.
מאידך ביה"ד הרבני באשקלון (841218/9) החליט בעניין זה, כי עקרונית יש להפחית מהאב את תשלום המזונות מאחר שהוא כבר מקבל את קצבת הנכות, ואף שקצבה זו בעיקרה נועדה למימון הוצאותיו הייחודיות של הקטין ולא לתשלום המזונות מכל מקום כסף זה ניתן להורים עבור צורכי הקטין וככל שאלו מולאו הרי שיש לממן בה את צרכיו הרגילים.
אמנם במקום שאין בקצבת הנכות לספק לילד גם את מזונותיו המוטלים על האב וגם את שאר צרכיו המיוחדים המתחלקים חצי חצי בין ההורים, נוקטים בדרך של פשרה, מפחיתים מהאב במידה מסויימת את תשלום מזונות הקטין אך מאידך משתמשים בה גם עבור שאר צרכיו המיוחדים.
גם משרדנו קיבל לאחרונה פסק דין מבית הדין הרבני בירושלים תיק (14/4223511) המורה כי אב פטור ממזונות ילדיו הנכים לאור קבלת קצבת הנכות.
גישת בית המשפט:
אכן בבתי המשפט מצינו גישות שונות בעניין זה, כך למשל השופט איתי כץ (תלה"מ – י-ם – 31125-10-16) החליט לאחרונה לפטור אב מתשלום מזונות לבנו בן השנתיים מלבד צרכיו המיוחדים אף שהמשמורת אצל האם ועל אף שהכנסתו של האב הינה פי שלושה מהכנסתה של האם בטענה כי הוא מקבל קצבת נכות מהמוסד לביטוח לאומי והקצבה מספקת את כל צרכיו השוטפים.
מאידך בבית המשפט לענייני משפחה בחדרה ניתנה החלטה על ידי השופט טל פפרני (תמ"ש 34740-03-16), כי למרות שהקטינים מקבלים קצבת נכות על האב לשלם את הוצאות הילדים השוטפות, אך הוצאותיהן החריגות ישולמו מתוך קצבת הנכות.
לאור זאת, כל בר דעת מבין כי למקום הדיון בעניין מזונות הילדים יש משמעות קריטית וחובה לפנות לייעוץ מקצועי קודם תחילת ההליך, על מנת שלא לעשות מהלך מוטעה.